Murernes lange historie i Danmark

19 juli 2020
lotte_hindsberg

Når man i dag møder en murer forbinder man ham sjældent med munke, kristendommen og kirker, men det var behovet for at bygge større og flottere kirker, der fik munkene til at komme fra Sydeuropa for at lære danskerne at bygge med mursten.

Det er næsten 1000 år siden at de første munke kom og i starten arbejdede munkene side og side med almindelige håndværkere. Det viste sig at den danske muld var fantastisk til at lave mursten af og flere og flere fandt ud af at murstenene var bedre til at holde vinterens kulde ude og varmen om sommeren.

Den øgede efterspørgsel gjorde at det kom til en konflikt imellem munkene og almindelige murer og det endte med at murerne fik retten til at mure og munkene henvist til at holde sig til det religiøse. Den dag i dag arbejdes der aktivt med at bevare de ældgamle teknikker. Den allerførste og ældste murstenskirke ligger i dag i Ringsted og hedder Sct. Bernt. Den blev indviet i 1170.

Murearbejde i dag

I dag er murearbejdet meget anderledes. Hvis du f.eks. har brug for at få muret en facade op, kan du kontakte en murer i Hillerød og få ham til at afgive et tilbud. Inden muren mures op er det en god ide at starte med at få muren sandblæst. En sandblæsning fjerner gammel kalk, pus og maling fra murene og efterlader den helt ren. Det gør det nemmere at se hvad der skal gøres ved murene inden facaden mures og males. Det er vigtigt at facaden får tid til at tørre enden mureren går i gang. 

En mur der først er blevet sandblæst vil blive langt flottere og holde længere, end hvis der blot er blevet muret op uden på den gamle maling, løse sten og hvad der ellers må være af skidt og snavs.

Flere Nyheder